当前位置: 首页 > >

2018年中考英语总复*(人教版) 教材知识梳理-八年级下册优化训练:Units 9-10

发布时间:

第 12 课时 Units 9-10

知能优化训练

Ⅰ.用括号内所给单词的适当形式填空

1.—Did you hear anything

(usual) in the next door?

—No,I was chatting online with friends.

答案:unusual

2.—Will you come and pick me up tomorrow morning?

—Yes,I

(promise).

答案:have promised/promise

3.—Is your brother at home?

—No,I’m afraid he

(go) out.

答案:has gone

4.In

(he) opinion,we can’t go to the Water Park tomorrow.

答案:his

5.So far,many countries

(improve) their environment.

答案:have improved
Ⅱ.单项选择

1.(2016·江苏苏州中考)—Hobo and Eddie

the cinema to watch the film Zootopia.

—Oh,that’s why I can’t find them now.

A.have gone to

B.have been to

C.has gone to

D.has been to

答案:A

解析:由句意可知他们去看电影了,还没回来,故应选 A 项。

2.

of our classmates are good at basketball.

A.Three quarters B.Three fourth

C.Third four

D.Third fourth

答案:A

解析:分数由基数词和序数词构成:分子用基数词表示,分母用序数词表示,分子超过 1 时,分母

用复数。排除 B、C、D 三项。quarter 意为“四分之一”。three quarters“四分之三”。故选 A

项。

3.—This is a useful dictionary,I think.

—So it is,and it’s

unusual one.

A.the

B.an

C.a

D.不填

答案:B

解析:a 用在以辅音音素开头的单词前面,an 用在以元音音素开头的单词前面,unusual 是以元

音音素开头的单词,所以选 B 项。

4.(2017·天津中考)—We have won the first prize in the match!



A.Never mind.

B.Nice work!

C.Have a good trip! D.Wait a moment!

答案:B

解析:如果别人获奖了,应该对别人表示肯定和鼓励。所以答案选 B 项。

5.—Where would you like to go on vacation,Lily?

—It’s hot here.I’d like to go

.

A.anywhere cool B.cool somewhere

C.somewhere cool D.cool anywhere

答案:C

解析:形容词修饰副词时,要放在副词的后面,somewhere 用在陈述句中,anywhere 用在疑问句

和否定句中。因此答案选 C 项。

6.

people from other countries come to the Great Wall for a visit during holidays.

A.Thousand

B.Thousands

C.Thousand of

D.Thousands of

答案:D

解析:thousand 前面有具体的数字时,thousand 后不加-s;若 thousand 前没有具体数字时,其后要

加-s,并且与 of 连用,故答案选 D 项。

7.Kate’s dad is getting old.She will go back home to see him

it is convenient.

A.because

B.whenever C.although

D.unless

答案:B

解析:句意:凯特的爸爸越来越老了,她准备在任何方便的时候回家看他。只有 whenever 有“在

任何……时候”这个意思,故选 B 项。

8.—How long has Robert

?

—Since 2004.

A.been to Beijing B.become a policeman

C.joined the art club D.studied in this school

答案:D

解析:根据题干中的“How long”和“Since 2004.”可判断句中应为延续性动词。become,join 都是

非延续性动词,而 been to 表示“去过,到过”不符合语境。所以答案选 D 项。

9.—Driving less,walking more is good for our health.

—So I’d rather

an hour’s walk to work than consider

a car.

A.take;drive

B.take;to drive

C.take;driving

D.taking;driving

答案:C

解析:would rather do sth.意为“宁愿做某事”,would rather 后面接动词原形;consider doing sth.意

为“考虑做某事”,consider 后面接动词-ing 形式。故选 C 项。

10.The flowers were beautiful.

bees were flying

them.

A.Million of;in

B.Millions of;among

C.Million of;between D.Millions of;through

答案:B

解析:若 million 前没有具体数字时,其后要加-s,并且与 of 连用;among 表示“在三者或三者以上

之间”。故选 B 项。
Ⅲ.完形填空

Have you ever been to Beijing,the capital of China?

The Greens have been to two of the 1 cities in the world.One is Beijing,and 2 is

Paris.The Greens 3 in Beijing for half a month for the summer vacation.They had a good

time there.They 4 many great places. 5 the first two days,they went to Tian’anmen

Square.It is very large and there were many people taking photos there.Next,they 6 to

Beihai Park.They went boating there and had a boat race with other visitors.They had a great time

there.The Great Wall is 7 of the most famous places of interest in the world.They spent the

whole day 8 the Great Wall.There were so many people on the Great Wall.The Greens felt

very 9 and they took lots of pictures there! For the last two days,they went to the Summer

Palace.

How beautiful Beijing is! They 10 to Beijing again next summer!

1.A.great

B.greater

C.greatest

D.most greatest

答案:C

解析:由句中的“in the world”可知比较范围是三者以上,故用最高级。great 的最高级形式为

greatest。故选 C 项。

2.A.other

B.another

C.the other

D.others

答案:C

解析:one...the other...表示两者中“一个……另外一个……”。故选 C 项。

3.A.has gone

B.has been

C.have gone D.have been

答案:D

解析:“the+姓氏的复数形式”指一家人,作主语时谓语动词用复数;表示在某地待多长时间用

has been in。故选 D 项。

4.A.have gone to B.have been to

C.have been in

D.have gone in

答案:B

解析:have been to 表示“去过,且回来了”;have gone to 表示“去了,且没回来”。由前句“They had

a good time there.”可知他们去过很多地方。故选 B 项。

5.A.In

B.During

C.For

D.Before

答案:B

解析:during 表示“在……期间”,根据句意“在最初的两天”可知选 B 项。

6.A.go

B.went

C.have gone D.going

答案:B

解析:记述过去的事情用一般过去时。句意:接下来他们去了北海公园。故选 B 项。

7.A.a

B.one

C.first

D.the first

答案:B

解析:one of the+形容词最高级+名词复数表示“最……之一”。故选 B 项。

8.A.visit

B.visiting

C.visited

D.to visit

答案:B

解析:sb.spend some time/money (in) doing sth.意思是“某人花费许多时间/金钱做某事 ”,其中

in 可以省略。故选 B 项。

9.A.excited

B.excitement C.strange

D.crazy

答案:A

解析:由句意可知格林一家感到很兴奋,在那里照了一些相片。

10.A.go

B.went

C.will go

D.have gone

答案:C

解析:由句中的时间状语 next summer 可知用一般将来时。
Ⅳ.句型转换,每空一词

1.The boy has been to the USA twice.(对画线部分提问)

has the boy been to the USA?

答案:How many times

2.Jane bought the dog a double of months ago.(改为同义句)

Jane

the dog for a double of months.

答案:has had

3.I have waited for the bus for twenty minutes.(对画线部分提问)

have you waited for the bus?

答案:How long

4.The children have never done that before.(补充附加疑问句)

The children have never done that before,

?

答案:have they

5.Mr.Brown and his wife have been married for 20 years.(改为同义句)

Mr.Brown and his wife

20 years ago.

答案:got married




友情链接: